UCI: geen basis voor strafzaak Tour 1998

25 juli 2013

WIELRENNEN EN DOPING

AIGLE (ANP) - De internationale wielrenunie UCI kan niets met de uitkomsten van het Franse senaatsonderzoek naar de dopingproblematiek, waaruit blijkt dat tijdens de Tour van 1998 heel wat renners epo hebben gebruikt. Volgens de UCI is er geen enkele basis om met terugwerkende kracht nog straffen uit te delen. Niet alleen zijn de feiten verjaard, ook zijn de testen niet goed uitgevoerd.

,,Het testen van de urinestalen uit de Tour van 1998 is door een Frans laboratorium uitgevoerd als wetenschappelijk onderzoek en niet volgens de technische regels voor dopingonderzoek'', meldt de UCI in een verklaring. ,,Bovendien is de renners niet vooraf om toestemming gevraagd en is het principe van anonimiteit niet gewaarborgd. De resultaten kunnen daarom niet als geldig bewijs voor een dopingovertreding worden gezien. De UCI kan daarom ook niet met terugwerkende kracht disciplinaire stappen ondernemen.''

Volgens de UCI hadden de namen van de 'betrapte' wielrenners niet naar buiten mogen komen, aangezien zij geen contra-expertise kunnen laten uitvoeren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013