Rasmussen: reed Tour 2005 dankzij UCI uit (3)

30 oktober 2013

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

RIJSWIJK (ANP) - Michael Rasmussen heeft naar eigen zeggen de Ronde van Frankrijk van 2005 uitgereden, nadat hij was betrapt op doping. In zijn volgende week te verschijnen boek 'Yellow Fever', waaruit de Deense krant Politiken nu al publiceert, claimt de Deense wielrenner dat de internationale wielrenunie UCI en zijn ploeg Rabobank hem ondanks zeer verdachte waarden gewoon weer lieten starten.

De Deen schrijft dat hij vanaf mei in dat jaar onder meer epo en groeihormonen nam. Om de controleurs op afstand te houden, gaf hij op dat hij in Mexico trainde terwijl hij in werkelijkheid in Denemarken verbleef. Diezelfde truc herhaalde hij in 2007, toen met Italië als ware verblijfplaats. In dat jaar werd hij als drager van de gele trui uit de Tour gezet.

Rasmussen ging in 2005 tijdens de Tour met bloeddoping nog een stap verder. ,,Een vriend van mij bezorgde in Karlsruhe een bloedzak bij Geert Leinders'', schrijft Rasmussen. De ploegarts van Rabobank zou de zak vervolgens naar het hotel hebben gebracht.

Op de eerste rustdag, toen Rasmussen al een etappe had gewonnen, kwam de UCI op bezoek. De federatie had `zulke verdachte waarden onvolgroeide rode bloedcellen geconstateerd dat zij hem uit koers had kunnen nemen. Dat gebeurde niet, waarna de Deen de bolletjestrui naar Parijs bracht en zevende werd in het eindklassement. ,,De UCI vond het beter om Rabobank geen onnodige problemen te bezorgen, omdat het team de sport veel gegeven had'', claimt Rasmussen, die eerder dit jaar het gebruik van verboden middelen tussen 1998 en 2010 bekende.

Buiten de UCI en Rabobank, moeten diverse oud-collegae van Rasmussen er in het boek aan geloven. Zo claimt hij dat hij Ryder Hesjedal in zijn jaren op de mountainbike leerde hoe epo te gebruiken. De Canadees won in 2012 de Ronde van Italië. Ook zijn voormalig ploegleider Bjarne Riis komt er bekaaid vanaf. De oud-tourwinnaar zou volledig op de hoogte zijn geweest van het gebruik van prestatiebevorderende middelen in zijn ploeg. Eerder uitte de Amerikaan Tyler Hamilton in zijn biografie eenzelfde beschuldiging.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013