Verbruggen vecht al jaren tegen aantijgingen

18 november 2013

DOPING

RIJSWIJK (ANP) - Hein Verbruggen vecht al meer dan 3 jaar tegen aantijgingen dat hij in zijn periode als voorzitter van de Internationale Wielrenunie UCI wist van dopinggebruik onder renners en sommige gedrogeerde toprenners in bescherming nam. Lance Armstrong bracht de Nederlandse sportbestuurder maandag verder in het nauw. Een chronologisch overzicht.

Floyd Landis noemde de naam van Verbruggen al in mei 2010, toen de Amerikaan om zich heen sloeg nadat hij zelf het gebruik van doping had toegegeven. De UCI, en met name Verbruggen, zou volgens Landis jarenlang bepaalde renners in bescherming hebben genomen door positieve dopingtests onder het tapijt te vegen.

Zo zou de oud-preses in 2001 tegen betaling hebben voorkomen dat er ruchtbaarheid werd gegeven aan een positieve dopingtest van Lance Armstrong in de Ronde van Zwitserland. Een andere Amerikaanse wielrenner en dopingzondaar, Tyler Hamilton, herhaalde die aantijgingen in juni 2011.

De vrouw van voormalig tourwinnaar Greg Lemond bracht Verbruggen in opspraak in het najaar van 2012, toen het Amerikaanse antidopingbureau Usada zijn omvangrijke dopingrapport over Armstrong naar buiten bracht. Kathy Lemond beweerde dat de Nederlandse sportbestuurder 500.000 dollar van sponsor Nike had ontvangen om een positieve dopingtest van Armstrong weg te moffelen.

De Wall Street Journal suggereerde in januari 2013 dat er financiële banden bestonden tussen Armstrong en Verbruggen. De Amerikaanse krant beweerde dat de Nederlandse sportbestuurder een deel van zijn vermogen in beheer had gegeven bij Thomas Weisel, een van de geldschieters achter de US-Postal ploeg waarvoor Amstrong zes van zijn zeven tourzeges boekte.

Wielerwebsite VeloNews publiceerde in september 2013 een dossier waarin de UCI wordt beschuldigd van corruptie. Ook Verbruggen wordt weer genoemd. Hij zou in 2012 samen met toenmalig UCI-voorzitter Pat McQuaid 250.000 euro hebben gevraagd aan een eigenaar van een wielerploeg. In ruil voor het geld zouden ze het team en het wielrennen in het land van het team promoten.

Armstrong bracht Verbruggen maandag verder in het nauw met zijn bewering in de Daily Mail dat de Nederlander de Amerikaan tijdens de Tour de France van 1999 heeft geholpen om een positieve dopingtest te verdoezelen. Armstrong, die inmiddels zijn dopegebruik heeft opgebiecht en al zijn tourzeges kwijt is, kwam naar eigen zeggen weg met die positieve dopingtest doordat de ploegarts met terugwerkende kracht een attest uitschreef voor een middel met cortison tegen zadelpijn.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013