Sifan Hassan klopt Herzog in Sylvestercross (3)

31 december 2013

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

SOEST (ANP) - Atlete Sifan Hassan heeft op oudejaarsdag de Sylvestercross in Soest gewonnen. De 20-jarige Hassan, sinds november in het bezit van een Nederlandse paspoort, rekende op het parcours over de Lange Duinen bij Soest af met de Belgische atlete Belete Almensh en oud-winnares Adriënne Herzog. Die maakte dinsdag op de Sylvestercross haar rentree na een zogeheten afkoelingsperiode, die was ingesteld nadat ze wederom was beschuldigd van dopinggebruik.

Sifan Hassan, de Ethiopische vluchtelinge die de afgelopen weken al de Nederlandse en Europese crosstitel veroverde, kwam na 6 kilometer solo over de finish in 21 minuten en 37 seconden. De geboren Ethiopische Almensh werd tweede in 21.56, Herzog passeerde de eindstreep na 22.05. De 28-jarige atlete uit Amersfoort, die al een tijdje woont en traint in de Verenigde Staten, werd in augustus door Vrij Nederland beschuldigd van het gebruik van doping. Het opinieblad concludeerde dat op basis van talrijke e-mails waarover het zei te beschikken. Herzog ontkende, maar sprak met de Atletiekunie wel af een tijdje geen wedstrijden in Nederland te lopen.

De afkoelingsperiode eindigde een week geleden en dus kon Herzog in Soest weer meedoen aan de Sylvestercross, die ze in 2007, 2008 en 2009 won. ,,Het was de laatste tijd erg onrustig rondom mij, daarom heb ik samen met de Atletiekunie besloten om even niet in Nederland te lopen. Ik ben blij dat ik nu weer kan laten zien dat ik er ben'', zei Herzog tegen de NOS. Ze herhaalde dat de e-mails waarover Vrij Nederland beschikt volgens haar vals zijn.

Bij de mannen, die 10,4 kilometer moesten lopen, werd het een Belgische feestje. De zege ging naar Abdi Bashir (35.02), Soufiane Bouchikhi eindigde als tweede in 35.18 en Abdelhadi El Hachimi werd derde in 35.22. Vorig jaar moesten Bouchikhi en El Hachimi ook al genoegen nemen met de twee laagste treden op het podium, toen achter de Nederlandse winnaar Khalid Choukoud.

Dit keer was Gert-Jan Wassink op de vijfde plaats de beste Nederlander. Wassink hield met 35.54 zijn concurrenten Ronald Schroer (36.18, zesde) en Patrick Stitzinger (36.36, zevende) achter zich.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013