Wielerploeg Astana altijd onder verdenking

27 februari 2015

Z i e ook: UCI wil wielerploeg Astana weren

AIGLE (ANP) - Wielerploeg Astana dreigt uitsluiting van grote wedstrijden nu de internationale wielrenunie UCI daarop heeft aangedrongen bij de commissie die over de licenties gaat. Het is rond de Kazachse ploeg nooit rustig geweest als het om (mogelijke) dopingzaken gaat. Een chronologie:

2006: Op initiatief van renner Aleksandr Vinokoerov stort een consortium Kazachse bedrijven zich op de wielersport. Walter Godefroot adviseert de ploeg, die Astana gaat heten. Hij was eerder teambaas bij de Telekomploeg waar, zo bleek later, sprake was van systematische doping.

2007: Vinokoerov wordt uit de Tour de France gezet wegens illegale bloeddoping. Hetzelfde overkomt ploeggenoot Andrei Kasjetsjkin.

2008: Johan Bruyneel is de nieuwe ploegleider. De Belg leidde daarvoor Lance Armstrong naar zeven Tourzeges die hem inmiddels allemaal zijn afgenomen wegens doping. Ook Bruyneel is levenslang geschorst.

2009: Armstrong maakt zijn comeback als wielrenner in het shirt van Astana.

2010: Alberto Contador wint als renner van Astana de Tour maar moet die zege naderhand inleveren omdat in zijn lichaam sporen van clenbuterol zijn aangetroffen. Hij wordt twee jaar geschorst.

2011: Naast Vinokoerov fungeert de Tsjech Roman Kreuziger als kopman van Astana. Pas in 2014 komt uit dat het bloedpaspoort van Kreuziger in die tijd abnormale waarden vertoonde.

2013: Vinokoerov stopt en wordt teambaas van Astana.

2014: Astana wint met de Italiaan Vincenzo Nibali de Tour. Aan het einde van het seizoen volgen de dopingevallen elkaar op. De broers Maksim en Valentin Iglinski worden ontslagen nadat ze op epo zijn betrapt, in de opleidingsploeg is het drie keer raak met positieve gevallen. Volgens het OM van Padua zouden werknemers van Astana contacten hebben gehad met dopingarts Michele Ferrari.

2015: De UCI wil dat de WorldTourlicentie van Astana wordt ingetrokken en beroept zich op een onderzoek van de universiteit van Lausanne naar de heersende (doping)cultuur binnen de ploeg.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015