VERBETERING: Wielrenner Van Avermaet ontkent dopegebruik

28 februari 2015

C o r r e c t i e: fouten uit kop verwijderd

GENT (ANP/Belga) - Wielrenner Greg Van Avermaet ontkent met klem dat hij zich aan doping heeft bezondigd. Dat liet de Belg zaterdag weten kort voor de start van de Omloop Het Nieuwsblad in Gent. ,,Ik heb niets misdaan, ben een zuivere renner en heb mezelf niets te verwijten", zei de renner van BMC.

Van Avermaet is officieel verdacht van dopegebruik. De 29-jarige klassiekerspecialist moet op vrijdag 13 maart voor de dopingcommissie van de Belgische wielerbond verschijnen. Hij wordt ervan verdacht verboden injecties met herstelmiddelen te hebben gekregen van sportarts Chris Mertens, tegen wie al geruime tijd een dopingonderzoek loopt.

,,Ik was inderdaad patiënt van dokter Mertens en dat moet ik nu gaan verantwoorden aan de Belgische wielerbond. Ik heb mezelf niets te verwijten en zal mijn uitleg daar ook doen. Ik hoop dat alles snel achter de rug is. Ik heb er het volste vertrouwen in'', aldus Van Avermaet, die van zijn ploeg gewoon mag fietsen en als een grote favoriet voor de winst in de Omloop geldt.

BMC verklaarde zaterdag dat het wist dat Van Averemaet zich voor 2011 had laten behandelen door Mertens, maar heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat de renner iets verkeerd heeft gedaan of dopingregels heeft overtreden. De Lokerse renner mag om die reden gewoon koersen. BMC is wel een intern onderzoek begonnen.

Justitie in Leuven heeft meer dan twintig sporters gevonden die 'klant' waren bij de verdachte dokter Mertens, die zich zou bezighouden met illegale ozontherapie. Daarbij wordt bloed afgetapt, behandeld met ozon en daarna in het lichaam teruggebracht. De veldrijders Bart Wellens, Laurens Sweeck en Tom Meeusen en voetballer Karel Geraerts van Charleroi zijn al bij naam genoemd in de zaak.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015