Wielrenner Van Avermaet verdacht van doping (3)

28 februari 2015

N i e u w bericht, meer informatie in vierde alniea

GENT (ANP/Belga) - De Belgische wielrenner Greg van Avermaet is op een ongelukkig moment in opspraak gekomen. Een van de topfavorieten voor de winst in de Vlaamse openingswedstrijd Omloop het Nieuwsblad wordt volgens de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard officieel verdacht van doping. De 29-jarige renner van BMC moet op vrijdag 13 maart voor de dopingcommissie van de Belgische wielerbond verschijnen.

Van Avermaet wordt ervan verdacht verboden injecties met herstelmiddelen te hebben gekregen van sportarts Chris Mertens. Tegen deze zogenoemde 'ozondokter' loopt in België al geruime tijd een onderzoek.

De renner ontkent volgens de kranten elke vorm van dopegebruik, dat zou dateren van voor 2011. Er is ook geen positieve dopingtest. Zijn ploeg BMC bevestigt dat Van Averemaet zich heeft laten behandelen door Mertens, maar heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat de renner iets verkeerd heeft gedaan of dopingregels heeft overtreden. De Lokerse klassiekerspecialist mag om die reden gewoon koersen. BMC is wel een intern onderzoek begonnen.

,,Het zijn zware aantijgingen die in de krant zijn neergeschreven", zegt Alan Peiper, ploegmanager bij BMC. ,,Ik kan moeilijk commentaar geven op de affaire. Het onderzoek loopt. Maar Greg staat vandaag zeker aan de start van de Omloop. Ik zie geen reden om hem van de fiets te houden. Dit zijn nu natuurlijk geen ideale omstandigheden om als favoriet te starten in de Belgische openingsklassieker."

Justitie in Leuven heeft meer dan twintig sporters gevonden die 'klant' waren bij de verdachte dokter, die zich zou bezighouden met illegale ozontherapie waarbij bloed wordt afgetapt, behandeld met ozon en daarna in het lichaam wordt teruggebracht. De veldrijders Bart Wellens, Laurens Sweeck en Tom Meeusen en voetballer Karel Geraerts van Charleroi zijn al bij naam genoemd in de zaak.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015