Judoka Van Emden mist EK door dopingonderzoek (2)

1 juni 2015

N i e u w bericht, meer informatie

ROTTERDAM (ANP) - De Dopingautoriteit heeft een onderzoek ingesteld naar judoka Anicka van Emden. De 28-jarige Rotterdamse, die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram, staat daardoor voorlopig op non-actief en mist eind deze maand de Europese Spelen in Bakoe. Die dienen voor de judoka's als officieel EK.

Van Emden wordt niet verdacht van gebruik van verboden middelen, benadrukte directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit. De judoka heeft wel een procedurele fout begaan. Beide partijen willen verder geen details geven. ,,Lopende het onderzoek kan ik hier verder geen mededelingen over doen, maar mijn sportieve activiteiten heb ik tijdelijk opgeschort'', zei Van Emden maandag. ,,Zodra ik volledige duidelijkheid heb, dat kan een aantal weken duren, zal ik hiermee naar buiten treden.''

Van Emden meldde zich ruim een week geleden op het laatste moment af voor de World Masters in Rabat, officieel omdat ze ziek was. De nummer vier van de wereld blijkt echter in een dopingonderzoek te zijn beland. Van Emden pakte in 2011 en 2013 brons in de klasse tot 63 kilogram bij de WK. In 2011 verloor ze de finale van de EK en moest ze zich tevreden stellen met zilver. Van Emden liep in 2012 de Olympische Spelen van Londen mis, omdat de Nederlandse judobond in haar categorie voor Elisabeth Willeboordse koos. Volgend jaar in Rio de Janeiro wil de Rotterdamse wel van de partij zijn.

De EK zouden eigenlijk in april in Glasgow worden gehouden, maar vanwege financiële problemen gaf de organisatie het toernooi terug. De Europese judobond besloot daarop de EK te laten opnemen in het programma van de eerste Europese Spelen in hoofdstad Bakoe van Azerbeidzjan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015