Contador wint Giro, slotrit voor Keisse (3)

31 mei 2015

RONDE VAN ITALIË

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea en tijdcorrectie in derde alinea

MILAAN (ANP) - Alberto Contador heeft de Ronde van Italië gewonnen. De leidende positie van de Spanjaard van Tinkoff-Saxo kwam zoals verwacht op de slotdag niet meer in gevaar. De 21e en laatste etappe, een vlakke rit van Turijn naar Milaan, werd zondag gewonnen door de Belg Iljo Keisse.

Keisse was in de slotfase samen met de Australiër Luke Durbridge ontsnapt uit het peloton. ,,Het was een bochtige finale, ik wist dat er kansen lagen'', vertelde de renner van Etixx-QuickStep. ,,Daarbij had ik met Durbridge de juiste 'partner in crime' gevonden. Ik heb in de sprint gebruik gemaakt van wat ik geleerd heb van mijn ploeggenoot Mark Cavendish.'' De Duitser Roger Kluge won de sprint om de derde plaats. Moreno Hofland, de sprinter van LottoNL-Jumbo, werd achtste.

In het eindklassement had Contador een kleine twee minuten voorsprong op de Italiaan Fabio Aru. De Spanjaard Mikel Landa werd derde. De Nederlander Steven Kruijswijk, ploeggenoot van Hofland bij LottoNL-Jumbo, beëindigde de Giro als zevende.

Voor Contador was het na 2008 de tweede keer dat hij de Giro won. In 2011 was hij ook winnaar maar die zege werd hem later ontnomen wegens overtreding van de dopingregels. De Spanjaard heeft die straf altijd betwist. Hij gaat nu proberen ook de Tour de France te winnen. De laatste die in één jaar de dubbel realiseerde was de Italiaan Marco Pantani in 1998.

Contador (32) werd de tweede renner na de Fransman Bernard Hinault die de drie grote ronden (Giro, Tour, Vuelta) ten minste twee keer heeft gewonnen. Met zijn zevende zege in een grote ronde belandde hij op de vierde plaats achter de Belg Eddy Merckx (11), Hinault (10) en de Fransman Jacques Anquetil (8). De Spanjaard Miguel Indurain en de Italiaan Fausto Coppi wonnen eveneens zeven keer een grote ronde. ,,Het was een mooie Giro, een heel bijzonder ervaring'', zei Contador. ,,Ik heb nu tijd nodig om te herstellen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015