Contador is halfweg ambitieus plan

31 mei 2015

RONDE VAN ITALIË

MILAAN (ANP) - Alberto Contador is halfweg zijn grote doel voor het wielerjaar 2015. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo liet zich zondag in Milaan kronen tot winnaar van de Ronde van Italië. Voor de tweede keer na 2008, al vindt hij zelf dat de hem wegens doping ontnomen eindzege van 2011 zou moeten meetellen. De blik gaat nu richting Ronde van Frankrijk. De tweevoudig Tourwinnaar wil de dubbel realiseren. De laatste renner die daarin slaagde was de inmiddels overleden Italiaan Marco Pantani.

Door regelmatig zijn bewondering uit te spreken voor de gevallen Italiaanse wielerheld heeft Contador ook in 'de Laars' vele fans. Die zagen hem de afgelopen weken de strijd aangaan met Astana-kopman Fabio Aru. De Australiër Richie Porte werd vooraf gezien als derde kanshebber voor de eindzege maar de kopman van Sky verdween in de tweede week na een tijdstraf wegens illegale wielwissel en een val uit de top van het klassement. Op de tweede rustdag stapte Porte gedesillusioneerd uit de ronde.

Contador, in de eerste week kampend met de gevolgen van een valpartij, had in het hooggebergte continu te maken met een overmacht aan Astana-renners van wie zijn landgenoot Mikel Landa de meeste indruk maakte. Zaterdag in Sestriere was de klus geklaard. In de laatste bergrit, gewonnen door de Italiaan Aru die daarmee de tweede plaats in het eindklassement veiligstelde, toonde Contador zijn enige zwakke moment. ,,Ik was niet goed vandaag, misschien als gevolg van de opeenvolgende inspanningen van de afgelopen dagen. Maar ik wist dat ik een goede marge had. Daarom heb ik mijn belagers op de Finestre laten wegrijden en ben ik in mijn eigen ritme blijven fietsen'', vertelde de man in het roze die 2.26 toegaf op Aru maar wel een marge van iets meer dan twee minuten overhield.

Teambaas Oleg Tinkov meldde zich zondag met roze haar aan de start van de slotrit, die werd gewonnen door de Belg Iljo Keisse. ,,We gaan Milaan op stelten zetten'', beloofde de extraverte Rus. ,,Alberto heeft gedaan wat we van hem verwacht hadden. Hij is de grootste. Nu nog de Tour.''

Contador heeft 33 dagen om te herstellen en naar zijn topvorm toe te werken. Op 4 juli staat hij in Utrecht aan de start. Dan heten de concurrenten niet Aru of Landa, maar Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015