Steenhuis verrast met goud in Tjoemen (2)

19 juli 2015

S a m e n v a t t i n g

TJOEMEN (ANP) - Guusje Steenhuis heeft verrassend het grandslamtoernooi van Tjoemen op haar naam gebracht. De Nederlandse judoka pakte in de Russische stad het goud in de categorie tot 78 kilogram door in de finale de Japanse Ruika Sato te bedwingen. Deze kreeg één waarschuwing (shido) meer.

In de halve eindstrijd won Steenhuis ook al op straffen van Shori Hamada, eveneens uit Japan. In de ronden daarvoor was ze te sterk voor de Chinese Zhang Zhehui, die ook te passief was, en Lhkamdegd Purevjargal uit Mongolië (waza-ari).

Europees kampioene Marhinde Verkerk eindigde in deze klasse als vijfde. Ze verloor in de strijd om brons van Hamada (ippon). Na winst op de Zuid-Koreaanse Choi Mi-young (ippon) verwees Sato Verkerk naar de herkansing. Daarin rekende ze binnen de minuut af met de Italiaanse Assunta Galeone. Een medaille zat er echter niet in.

De Oranje-delegatie, vier vrouwen sterk, moest zich zaterdag in het zuid-westen van Siberië tevreden stellen met brons. Sanne Verhagen zorgde daarvoor in de -57 kg. De 22-jarige judoka won de strijd om de derde plek tegen de Oostenrijkse Sabrina Filzmosermet op waza-ari.

Verhagen begon het toernooi met een zege op de Duitse Johanna Müller (ippon). Daarna versloeg ze de Russische Tatjana Kazenjoek op straffen, maar tegen Corina Caprioriu ging het in de halve finale mis. De Roemeense had aan een kleine score (yuko) genoeg.

Anicka van Emden (-63 kg) maakte na een gedwongen pauze door een onderzoek van de Dopingautoriteit haar rentree op de mat. Het bleef voor de Rotterdamse bij een partij. Ze verloor in de verlenging van Ketleyn Quadros. De Braziliaanse maakte na 1 minuut 20 de golden score, een waza-ari. Van Emden kreeg geen herkansing.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015