Polsstokspringer Koppelaar blijft geschorst (3)

21 juli 2015

N i e u w bericht, meer informatie vanaf derde alinea

ARNHEM (ANP) - Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar blijft geschorst. De 22-jarige atleet uit Dordrecht had een kort geding aangespannen om zijn dopingschorsing op te schorten, maar kreeg dinsdag nul op het rekest bij de rechter.

Koppelaar werd in juli 2014 in Duitsland positief bevonden en voor twee jaar geschorst. Volgens de Dordtenaar zijn er procedurele fouten gemaakt bij de afname van het urinemonster en werden ook in het laboratorium waar de overtreding van de dopingregels werd vastgesteld de procedures niet gevolgd. De rechter vindt dat Koppelaar echter geen bewijs heeft dat er ,,redelijkerwijs mag worden aangenomen dat de afwijkingen het belastende analyseresultaat hebben veroorzaakt''.

Om dat wel te kunnen bewijzen, mag Koppelaar getuigen laten horen, besloot de rechter. Dat was een tweede eis van Koppelaar en die is dus wel ingewilligd. ,,De rechter is niet zo overtuigd dat de sanctie wordt vernietigd. Dat is teleurstellend. Maar wat rest is dat we nu mensen gaan oproepen als getuigen. Die zijn gehouden om te komen en de waarheid te spreken'', zegt Remco Wortel, de advocaat van Koppelaar, dinsdag. ,,In het tuchtrecht kan je iemand niet onder ede horen. Dat kan bij een rechtbank wel.''

,,Daarna gaan we kijken waar we staan. Dan maken we de beslissing op basis van die verhoren of we een bodemprocedure aanspannen om de schorsing te vernietigen'', zei Wortel. Hij hoop dat als alles voorspoedig verloopt, er in het eerste kwartaal van 2016 duidelijkheid is.

Koppelaar hoopte dat hij, als zijn dopingschorsing opgeschort zou worden, weer kon gaan trainen en mee kon doen aan wedstrijden. Zo zou hij zich kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015