'Schors olympisch kampioene voor het leven' (2)

9 november 2015

DOPING ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie

GENEVE/MONTREAL (ANP) - Onder anderen olympisch kampioene Maria Savinova zou levenslang geschorst moeten worden vanwege het overtreden van dopingregels. Dat vindt het antidopingagentschap WADA. De 800-meterloopster is één van de vijf atletes die in een maandag gepubliceerd rapport in verband worden gebracht met dopinggebruik.

Savinova werd in 2010 wereldkampioene indoor, in 2011 wereldkampioene outdoor en in 2012 olympisch kampioene in Londen op haar favoriete afstand. Hoewel ze niet wilde meewerken aan het onderzoek, concludeerden de onderzoekers wel dat ze ,,doping heeft gebruikt of dat heeft geprobeerd''. Op basis daarvan heeft het WADA de atletiekfederatie IAAF geadviseerd haar voor het leven te schorsen.

Dat geldt ook voor Jekaterina Poistogova, die derde werd op de 800 meter in Londen. De drie andere hardloopsters die moeten vrezen voor een levenslange schorsing zijn minder bekend: Kristina Oegarova, Tatjana Mijazina en Anastasia Dazdireva hebben geen aansprekende resultaten op hun naam staan.

Het WADA heeft het IAAF ook nog geadviseerd om het medische hoofd van de Russische atletiekbond, Sergei Nikolajevitsj Portoegalov, en vier coaches voor het leven te weren uit de atletiek. Onder hen is Aleksej Melnikov, de oud-hoofdtrainer van de snelwandelaars. Hij werd eerder al door de IAAF aangeklaagd voor het overtreden van de dopingregels. De anderen zijn de middenafstandcoaches Vladimir Kazarin en Vladimir Mochnev en snelwandeltrainer Viktor Tsjegin.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015