Directeur dopinglab Moskou de kwade genius

9 november 2015

DOPING ATLETIEK

GENÈVE (ANP) - Het hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou wordt beschouwd als een belangrijke kwade genius van het massale dopinggebruik in de Russische atletiek. De onderzoekscommissie van het mondiale antidopingagentschap WADA ziet in Grigori Rodtsjenkov een aanjager en grote medeplichtige. ,,Hij accepteerde niet alleen geld, maar vroeg ook geld voor het vernietigen en verzwijgen van positieve testresultaten'', staat te lezen in het rapport. ,,Hij is daardoor mede verantwoordlijk voor gevallen waarbij coaches de atleten afpersten.''

Rodstjenkov heeft aan de onderzoekscommissie toegegeven dat hij 1417 dopingmonsters bewust heeft vernietigd om te voorkomen dat het WADA nader onderzoek kon doen naar eventuele verdachte uitkomsten.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de Russische geheime dienst (FSB) medewerkers van het dopinglab in Moskou initmideerde. De FSB zorgde ervoor dat de onderzoekers niet onafhankelijk konden werken. Het bevestigt het beeld dat de Russische staat op de hoogte was van het systematische dopinggebruik.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015