IAAF beraadt zich over sancties tegen Rusland (3)

9 november 2015

DOPING ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie in derde en vierde alinea

MONACO (ANP/RTR) - De atletiekfederatie IAAF gaat bekijken of er inderdaad sancties worden ingesteld tegen de Russische atletiekbond. Dat liet de IAAF maandag weten na de publicatie van een rapport van het antidopingagentschap WADA, waarin een schorsing wordt geadviseerd wegens massaal en systematisch dopinggebruik binnen de Russische atletiekwereld.

De IAAF reageerde in een statement. ,,Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF, heeft zijn medebestuurders direct om goedkeuring gevraagd om sancties te overwegen. Die sancties zouden een voorlopige of een definitieve schorsing kunnen betekenen, en dus uitsluiting van wedstrijden van de IAAF.''

De Russen hebben van Coe tot het einde van de week gekregen te reageren op het vernietigende rapport. Dat past in de gebruikelijke loop van zaken bij een mogelijke schorsing: een lidstaat krijgt de kans zich te verdedigen, waarna het IAAF bekijkt wat er verder moet gebeuren.

Volgens de secretaris-generaal van de Russische atletiekbond, Michail Boetov, buigt het IAAF zich tijdens een bijeenkomst in Monaco op 26 en 27 november over een mogelijke straf voor zijn bond. ,,Het IAAF kan een spoedzitting bijeen roepen, maar een reguliere bijeenkomst staat gepland op 26 en 27 november'', zei hij tegen het Russische persbureau ITAR-TASS.

Coe trekt ook het boetekleed aan, aangezien zijn federatie de grootschalige dopingpraktijken jarenlang niet aanpakte. ,,Dit rapport is alarmerend. Ik kan iedereen verzekeren dat we de gaten in ons beleid of ons antidopingprogramma zullen dichten. We zullen alles doen om de 'schone' atleten te beschermen en het vertrouwen in onze sport te heroveren.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015