Fransen: levenslange straf voor 'motordoping' (2)

16 februari 2016

PARIJS (ANP) - De Franse bond voor professionele wielrenners (LNC) eist dat de internationale wielerunie UCI keihard gaat optreden tegen mechanische doping. ,,We eisen dat er zo snel mogelijk systematisch wordt gecontroleerd en strengere straffen voor iedereen die betrokken is bij deze fraude'', schrijft voorzitter en oud-wielrenner Marc Madiot dinsdag in een brief aan de UCI. Madiot noemt een levenslange schorsing de enige optie.

Aanleiding voor de noodkreet is de ontdekking van een motortje in een van de fietsen van de Belgische veldrijdster Femke Van den Driessche tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in Heusden-Zolder.

Volgens Madiot staat de toekomst van de sport op het spel. ,,Het is onaanvaardbaar als vermoedens over fraude blijven bestaan'', aldus zijn pleidooi voor strenge maatregelen.

De UCI is op zoek naar efficiënte controlemethodes en overweegt om iedere fiets in het profpeloton te gaan controleren. Er zijn vorig jaar regels geïntroduceerd tegen technologische fraude. De minimumstraf is een schorsing van zes maanden zonder een maximum. Bovendien kunnen hoge boetes worden opgelegd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016