Meer aangiften door Dopingautoriteit (2)

19 februari 2016

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De Nederlandse Dopingautoriteit heeft in 2015 meer aangiften gedaan van dopingovertredingen. In 2015 waren er zeventien aangiften, in 2014 waren dat er nog tien, blijkt uit het jaarrapport van de autoriteit.

In dertien gevallen werd een sporter betrapt op doping, in vier gevallen werkte de atleet niet of niet naar behoren mee aan de dopingcontrole. In twee andere gevallen werd geen aangifte gedaan; één dossier is namelijk nog in behandeling, in het tweede geval bleek de sporter niet aangesloten te zijn bij een Nederlandse sportbond.

Ten opzichte van 2014 is er sprake van een stijging, maar in 2012 bijvoorbeeld werden nog 26 aangiften gedaan door de dopingautoriteit.

In totaal voerde de autoriteit vorig jaar 2416 controles uit. Dat is iets minder dan in 2014. Er werden 143 'afwijkingen' gevonden, oftewel stoffen die doen denken aan dopinggebruik of die op zijn minst opvallend waren. In de meeste gevallen bleek er niets aan de hand, maar uiteindelijk werden er bij dertien tests in totaal negentien vreemde stoffen gevonden. Vaak ging het dan om anabole middelen of zogenoemde stimulantia. De meeste zaken kwamen uit de krachtsport (drie), maar ook wielrennen, rugby en biljart (twee) deden hun duit in het zakje.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016