'Dopingchef Rusland wilde boekje open doen' (2)

21 februari 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - Het voormalig hoofd van het Russische antidopingbureau wilde kort voor zijn dood een inkijkje geven in de Russische dopingwereld. Dat schrijft The Sunday Times. De inmiddels overleden Nikita Kamajev vroeg in een e-mail aan journalist David Walsh om een persoonlijk gesprek, waarin hij alles zou vertellen over het geheime dopinggebruik in zijn land.

Dat was in november. De 52-jarige Kamajev overleed een week geleden. Hij klaagde na het skiën over pijn in de borst en stierf. De algemeen aangenomen lezing is dat een hartaanval hem fataal werd.

De oud-directeur van dopingautoriteit Rusada had volgens de Britse krant een boek willen schrijven over het dopingprogramma van Rusland sinds 1987. Walsh, die eerder het dopinggebruik van onder anderen wielrenner Lance Armstrong aan het licht bracht, had wat betreft Kamajev de co-auteur moeten worden. Het dopingbureau en de Russische atletiekfederatie zijn geschorst, nadat in november grootschalig en staatsgesteund dopinggebruik aan het licht kwam.

Opvallend genoeg zei Kamajev in december nog tegen het Russische sportmedium R-Sport dat de onderzoekers van wereldantidopingautoriteit WADA het bij het verkeerde eind hadden. ,,Ze hebben geen enkel feit of document dat de beschuldigingen ondersteunt'', deed Kamajev publiekelijk de beschuldigingen van de hand. Tegelijk suggereerde hij in zijn contact aan Walsh dat er wel degelijk van alles mis was in de Russische sportwereld.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016