Kenia vreest uitsluiting door IAAF (2)

18 februari 2016

NAIVASHA (ANP/RTR) - Barnaba Korir vreest dat de internationale atletiekfederatie IAAF erop uit is de nationale bond van Kenia in de ban te doen wegens doping en corruptie. Dat zou in de aanloop naar de Olympische Spelen van Rio 2016 een krachtig signaal zijn in de strijd daartegen.

,,Als ze in staat zijn Rusland uit te sluiten, wat is er dan nog bijzonder aan Kenia'', zei het bestuurslid van Athletics Kenya (AK) donderdag. ,,Ze willen een boodschap afgeven, een duidelijke boodschap dat als Kenia wordt geschorst de wereld snapt hoe serieus zij bezig zijn.''

Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF, heeft gezegd vastbesloten te zijn het imago van de atletieksport te herstellen. Zijn federatie deinst er niet voor terug sancties te treffen tegen landen die de reputatie schaden. ,,Als dat betekent niet meedoen aan WK's of Olympische Spelen, dan moet dat maar.''

Kiplimo Rugut, die sinds enkele maanden het nieuwe Keniaans antidopingbureau (ADAK) leidt, toonde zich minder somber dan Korir. ,,Over een paar weken voldoen we aan alle voorwaarden die het WADA heeft gesteld. Er is geen reden voor paniek.'' Hij vertelde ook dat de overheid geld ter beschikking heeft gesteld voor dopingtests.

Korir hield evenwel vol dat Coe, die onder druk staat door de reeks schandalen, een daad wil stellen. ,,Hij moet zich geloofwaardig maken en zou dat kunnen doen ten koste van ons.'' Het onderzoek naar de handel en wandel van Isaac Mwangi doet volgens hem de zaak ook geen goed. De AK-directeur staat voorlopig op non-actief. Hij zou twee positieve atletes tegen betaling strafvermindering hebben beloofd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016