'Rusland dopingvrij maken kost vier jaar' (2)

8 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - Rusland heeft nog zeker drie tot vier jaar nodig om schoon schip te maken als het gaat om doping. Dat zei sportminister Vitali Moetko dinsdag in reactie op het dopinggeval van Maria Sjarapova. De tennisdiva maakte maandag bekend dat ze is betrapt op het verboden middel meldonium. ,,Ingrijpende maatregelen zullen worden genomen en een groot aantal sportbonden zal dit merken. We staan aan het begin van een volledige hervorming van het antidopingbeleid en hebben drie tot vier jaar nodig om orde op zaken te stellen'', aldus Moetko.

De sportminister verwacht ook dat meer Russische sporters betrapt zullen worden op meldonium. Het hartmedicijn bevordert de doorstroming van het bloed en kan daardoor het uithoudingsvermogen verbeteren. Het middel staat vanaf 1 januari op de lijst van verboden middelen. Zeker zeven topsporters zijn dit jaar al positief bevonden. ,,Het ministerie heeft alle Russische sporters tijdig gewaarschuwd dat het mondiale antidopingbureau WADA meldonium ging verbieden'', aldus Moetko.

De Russische tennisbond nam het dinsdag op voor Sjarapova, die vertelde dat ze het middel al tien jaar slikte op doktersvoorschrift en niet wist dat het inmiddels verboden is. ,,Haar schorsen is onzin. Maria zal haar carrière voortzetten en ik reken erop dat ze op de Olympische Spelen in Rio zal spelen'', zei voorzitter Sjamil Tarpistsjev van de Russische tennisbond over de schorsing van de vijfvoudig grandslamwinnares ,,Sporters nemen wat ze krijgen van artsen of therapeuten'', probeerde hij de onschuld van zijn sterspeelster aan te geven.

Captain Anastasia Miskina van het Russische Fed Cupteam deed hetzelfde: ,,De fout ligt bij haar begeleidingsteam, niet bij Maria. Het Russische team zal op haar kunnen blijven rekenen'', zei ze.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016