Nuis kwaad na dopingfout Koelizjnikov

8 maart 2016

O v e r z i c h t

ZOETERWOUDE/MOSKOU (ANP) - De positieve dopingtest van Pavel Koelizjnikov komt hard aan in de Nederlandse schaatswereld. De Rus domineerde de afgelopen twee jaar op de sprintnummers, maar is in februari betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium. ,,Als dit allemaal waar is, dan heeft hij me zoveel afgepakt de afgelopen periode'', aldus Kjeld Nuis.

De Nederlander van Team LottoNL-Jumbo werd dit jaar tweede achter Koelizjnikov op het WK sprint. ,,Mocht Koelizjnikov inderdaad betrapt zijn op dat middel, dan zou ik me wereldkampioen sprint mogen noemen. Maar dan besef ik meteen dat hij me zoveel heeft afgenomen. Dat moment om juichend op het podium te staan in Zuid-Korea, dat krijg ik nooit meer terug. Ik vind het een verschrikkelijke dag. Niet alleen voor mij, maar ook voor het schaatsen'', aldus Nuis.

Ook de KNSB reageerde geschokt op het nieuws dat Koelizjnikov, net als shorttracker Semen Elistratov, is betrapt op het sinds 1 januari verboden middel. Kai Verbij, derde op het WK sprint, reageerde meer gelaten. ,,Je hoopt dat iedereen eerlijk speelt. Als dat niet zo is, is dat enorm jammer.''

De coach van Koelizjnikov, Dmitri Dorofejev, bevestigde dinsdag dat zijn pupil was betrapt. Hij gelooft er niets van. ,,We weten allemaal dat meldonium verboden is. Hij neemt het al een jaar niet meer en hij is absoluut schoon.''

Koelizjnikov is één van de vele voornamelijk Russische sporters die zijn betrapt op het gebruik van meldonium, een hartmedicijn dat bij gezonde mensen het uithoudingsvermogen vergroot. Maandag bekende tennisster Maria Sjarapova al dat ze betrapt was, waarna veel van haar sponsors zich terugtrokken.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016