Meldonium populair in Oost-Europa

8 maart 2016

MOSKOU (ANP) - Het inmiddels verboden middel meldonium is populair in Oost-Europa. Waar in de Europese Unie en de Verenigde Staten het middel niet wordt voorgeschreven door artsen, wordt het in landen als Rusland en Oekraïne veel gebruikt.

Volgens de Duitse dopingjournalist Hajo Seppelt werd vorig jaar in één op de vijf urine- en bloedstalen uit Rusland meldonium aangetroffen. Van de 4316 stalen bevatten er 724 sporen van het middel, dat sinds 1 januari op de lijst van verboden middelen staat. Sinds die datum lopen er met enige regelmaat atleten uit met name Oekraïne en Rusland tegen de lamp. Maandag was het de beurt aan tennisster Maria Sjarapova, dinsdag werd bekend dat schaatskampioen Pavel Koelizjnikov en shorttracker Semen Elistratov zijn gesnapt.

Meldonium wordt voorgeschreven als een middel tegen hartfalen of pijn in de borst bij inspanning (angina pectoris). Maar volgens de Letse producent Grindeks bevordert het ,,bij gezonde mensen het uithoudingsvermogen en de scherpte''.

Tegen de NOS zei directeur van de Nederlandse dopingautoriteit Herman Ram maandagavond dat het door sporters al tijden werd gebruikt, maar dat het op de lijst met verboden middelen is beland, omdat het er alle schijn van had dat ook veel gezonde sporters het gebruikten. ,,Ik voorspel dat er tientallen zaken aankomen in de loop van dit jaar.''

In Nederland zijn nog geen sporters betrapt, zei Ram maandag. ,,Maar de gedachte dat het in Nederland niet voorkomt lijkt me niet reëel en naief.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016