Nuis geniet extra van gouden huldiging

12 maart 2016

O v e r z i c h t

HEERENVEEN (ANP) - Meer dan ooit genoot schaatser Kjeld Nuis zaterdag van zijn huldiging als winnaar van de 1000 meter bij de wereldbekerfinale in Heerenveen. De aanstaande vader stelde met zijn prima tijd (1.08,94, met Kai Verbij als tweede in 1.09,08) de eindzege veilig in het wereldbekerklassement op de kilometer en in de Grand World Cup, goed voor een totaalbedrag van 35.000 dollar (circa 31.000 euro). Het voelde een beetje aan als genoegdoening, na het schokkende nieuws vier dagen eerder over de positieve dopingtest van zijn grote rivaal Pavel Koelizjnikov.

De 21-jarige Rus veroverde twee weken geleden in Seoul nog goud op de WK sprint, met Nuis als sterke tweede. De 26-jarige blikvanger van Team LottoNL-Jumbo mag nu alsnog hopen op die wereldtitel, maar de euforie en de feestvreugde zullen in dat geval toch minder en anders zijn dan als hij in Zuid-Korea zijn triomf had mogen vieren. ,,Die grote bonus heeft hij me al ontnomen'', doelde Nuis op Koelizjnikov, die in Thialf uiteraard ontbrak.

De Nederlandse kampioen op de 1000 en 1500 meter had zich in Heerenveen voorgenomen om weinig tot niets meer over de geruchtmakende dopingaffaire rond Koelizjnikov te zeggen. Na zijn tweede wereldbekerzege dit seizoen op de kilometer, de vijfde in totaal op deze afstand, ontkwam Nuis er echter niet aan om toch nog wat opmerkingen te maken over de ontmaskerde Rus.

,,Ik vond het jammer dat hij hier niet was. Ik had hem graag nog een keer verslagen op de 1000 meter'', glimlachte Nuis, die Koelizjnikov op het WK sprint in Seoul twee keer te snel af was op de kilometer. ,,De woede over hem is inmiddels iets gezakt, ik ben er verder vrij nuchter onder.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016