Nuis pakt goud, zilver voor Verbij (2)

12 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie

HEERENVEEN (ANP) - Kjeld Nuis heeft zaterdag tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen de 1000 meter op zijn naam geschreven. De excellerende schaatser van Team LottoNL-Jumbo eindigde in een tijd van 1.08,94. Landgenoot Kai Verbij pakte zilver (1.09,08), gevolgd door de Rus Denis Joeskov met brons (1.09,22).

Met zijn fraaie zege in de afsluitende race veroverde Nuis met overmacht de eindzege in het wereldbekerklassement op de 1000 meter. Die overwinning is goed voor een geldbedrag van 15.000 dollar (circa 13.500 euro). Hij stelde ook de eerste plaats veilig in de zogenoemde Grand World Cup, het klassement over alle afstanden. Die triomf is nog eens goed voor een geldbedrag van 20.000 dollar.

Nuis, tweede bij het WK sprint twee weken geleden in Seoul, profiteerde in Heerenveen van de absentie van zijn grote rivaal Pavel Koelizjnikov. De 21-jarige Rus, dit seizoen wereldkampioen op de sprintvierkamp en op de 500 en 1000 meter, is in afwachting van zijn straf voor het gebruik van het verboden middel meldonium. Hij werd tijdens de WK afstanden half februari in Rusland positief bevonden.

Koelizjnikov moet vrezen voor een lange schorsing na zijn tweede positieve dopingtest. Hij dient waarschijnlijk ook een aantal titels in te leveren. Dat zou kunnen betekenen dat Nuis alsnog tot wereldkampioen sprint wordt uitgeroepen. ,,Ik ben de afgelopen dagen al vaak gefeliciteerd met mijn WK-goud, maar daar kan ik verder weinig mee'', liet de aanstaande vader in een eerste reactie bij de NOS weten. ,,Laat het allemaal eerst maar eens officieel bekend worden gemaakt. Voorlopig lach ik het nog een beetje weg.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016