MPCC wil actie van UCI tegen fietsmotortjes (2)

20 april 2016

PARIJS (ANP) - De internationale wielerunie UCI moet de strijd tegen verborgen motortjes in de fietsen van profrenners verder opvoeren, vindt de beweging voor een geloofwaardige wielersport MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible). In een verklaring zegt de MPCC woensdag dat diverse maatregelen snel ingevoerd kunnen worden. Controle met warmtecamera's tijdens wedstrijden noemt de organisatie als voorbeeld.

De MPCC reageert op de de uitzending van van het Franse televisieprogramma Stade 2 dat zondag liet zien hoe motortjes zijn te ontdekken met een warmtedetector. Het programma claimt dat in zeven fietsen die zijn gebruikt door profwielrenners in de Italiaanse koersen Strade Bianche en de Internationale Wielerweek Coppi en Bartali motortjes waren verstopt.

De organisatie wil dat fietsen systematisch gecontroleerd worden en eist zware straffen voor valsspelers. MPCC werd bijna tien jaar geleden opgericht door zeven profploegen die zich wilden inzetten voor een schone wielersport. Tegenwoordig zijn zeven van de achttien grote wielerploegen uit de World Tour nog lid van de organisatie.

Zelf onderzoekt de beweging ook of er mogelijkheden zijn om mechanische doping te bestraffen.

De UCI reageerde maandag en zegt dat de huidige controlemethode (met magnetische resonantie) efficiënt, makkelijk en het meest accuraat is.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016