Sky houdt Henao aan de kant (2)

20 april 2016

LONDEN (ANP) - Wielrenner Sergio Henao zal de komende tijd niet fietsen. Zijn ploeg Sky houdt hem voorlopig aan de kant, aangezien een onderzoek is heropend naar afwijkende waarden in zijn bloed.

Henao werd in 2014 ook al drie maanden uit de competitie gehaald, omdat bepaalde waarden in zijn bloed ongewoon waren. Sky liet destijds weten dat het moeite had de waarden te verklaren en deed onderzoek. Henao komt uit Colombia en woont op grote hoogte. Daardoor zijn de bloedwaarden van de renner mogelijk per definitie anders. Sky stuurde uiteindelijk de onderzoeksresultaten naar wielerbond UCI en antidopingbureau WADA en liet Henao weer koersen.

De antidopingwaakhond binnen het wielrennen, CADF, wil nu echter verder onderzoek doen. Henao wordt niet verdacht van dopinggebruik, maar het CADF wil wel graag de bloedwaarden van de Colombiaan tussen augustus 2011 en juni 2015 tegen het licht houden. Sky en Henao werken daaraan mee. De Colombiaan, die dit jaar uitstekend reed, is zolang uit koers. Het wielerteam benadrukt dat dat niet verplicht is, maar beleid bij Sky. ,,We hopen dat deze zaak snel wordt bekeken en afgesloten, zodat Sergio weer kan racen.''

,,Ik ben ontzettend teleurgesteld. Ik heb keihard gewerkt om terug te komen na een zware knieblessure. Maar ik weet hoe het zit. Ik ben kalm en wacht alles met vertrouwen af'', aldus Henao. Hij werd dit jaar derde in de Tour Down Under, zesde in Parijs-Nice en tweede in de Ronde van Baskenland. Hij zou ook de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Italië rijden, maar dat gaat nu niet door.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016