Rusland komt met hervormd antidopingprogramma (2)

20 april 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - Rusland presenteert binnenkort een reeks hervormingen binnen het antidopingprogramma van het land. Daarmee hopen de Russen af te dwingen dat vooral de atleten uit het land toch naar de Olympische Spelen mogen, meldde de BBC woensdag.

Afgelopen november bleek dat binnen de atletiekwereld in Rusland systematisch doping werd gebruikt, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. Het leverde de antidopingautoriteit en de atletiekbond van Rusland een schorsing op. Daardoor mogen de atleten vooralsnog niet meedoen aan internationale competities. Zo kunnen ze zich niet kwalificeren voor de Spelen, al ze daar al welkom zijn.

Volgens de BBC zijn twee experts van het mondiale antidopingbureau WADA bezig te zorgen dat Rusland weer een eigen, volledig onafhankelijk antidopingprogramma kan draaien. Dat is een voorwaarde om de schorsing terug te draaien. Een team van bestuurders kwam vorige week bovendien voor het eerst bijeen en keurde direct een reeks hervormingen goed. ,,Deze eerste bijeenkomst en de aanwezigheid van de WADA-experts zijn essentieel op de weg naar herstel'', zei sportminister Vitali Moetko.

In mei krijgen de Russen uitsluitsel of ze mee mogen doen met de Spelen in augustus of niet.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016