23 atleten Londen 2012 alsnog betrapt (2)

27 mei 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Zeker 23 atleten die in 2012 deelnamen aan de Olympische Spelen zijn alsnog niet door de dopingcontrole gekomen. Bij nieuwe testen die door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn uitgevoerd, zijn afwijkende waarden gevonden. Het gaat om atleten uit zes verschillende landen, die meededen aan vijf sporten. Details over nationaliteiten zijn niet bekendgemaakt.

Het IOC liet 265 monsters van de Spelen van Londen opnieuw testen. De bond sluit niet uit dat er nog meer afwijkende resultaten worden gevonden. Eerder liet het IOC ook al 454 monsters van de Spelen van 2008 opnieuw analyseren. Waardes van 31 atleten werden toen als verdacht aangemerkt. Nader onderzoek heeft nog een extra geval aan het licht gebracht waardoor het aantal nu op 32 staat.

De analyses zijn uitgevoerd met hernieuwde testmethodes. De onderzoeken zijn vooral gericht op sporters die nog actief zijn en mee willen doen aan de Spelen van deze zomer in Rio de Janeiro. ,,Met het opnieuw testen van deze monsters laten we zien hoe vastberaden we zijn in de strijd tegen doping'', laat IOC-voorzitter Thomas Bach weten. ,,We willen dopinggebruikers weghouden van de Spelen, daarom ondernemen we zo snel actie. Ik heb al een tuchtcommissie aangesteld, die volledig namens het IOC mag handelen.''

Onder de atleten die verdacht worden van dopinggebruik tijdens Peking 2008 zitten veertien Russen, meldden Russische bronnen eerder deze week. Met name in de atletiek worden geregeld Russen betrapt. Dat heeft al geleid tot een wereldwijde schorsing door atletiekbond IAAF.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016