Veertien Russen aan doping op Spelen 2008 (2)

24 mei 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - Van de 31 atleten die worden verdacht van dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008, komen er veertien uit Rusland. Dat meldde het persbureau TASS dinsdag op basis van een bron binnen het Russische Olympisch Comité (ROC).

Vorige week meldde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat er 31 atleten alsnog zijn betrapt op dopinggebruik tijdens de Spelen in Peking. Dat was gebleken bij hernieuwde tests van monsters die destijds waren afgenomen. Het IOC zou vervolgens het ROC op de hoogte hebben gesteld van het aanzienlijke Russische aandeel in die nieuwe dopingzaken.

Om welke atleten het gaat, is niet duidelijk. Het IOC kondigde vorige week al stappen aan tegen de fraudeurs. De B-stalen van de 31 betrapte atleten worden begin juni getest in Australië, meldde TASS.

Rusland zucht onder een reeks dopingschandalen. In november vorig jaar kwam het mondiale antidopingagentschap WADA met een rapport over staatsgesteund en wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Atletiekunie IAAF schorste de Russen en ook het dopinglab in Moskou verloor de accreditatie. Vervolgens werden voornamelijk Russen betrapt tijdens de meldoniumaffaire en nog deze maand deed de oud-directeur van het dopinglab tijdens de Spelen in Sotsji van 2014 uit de doeken hoe de Russische sporters ook daar op grote schaal de boel belazerden.

Het is maar de vraag of de Russische sporters, of in ieder geval de atleten, mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Rio. Zolang het IAAF de schorsing niet opheft, is deelname in gevaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016