IAAF: Russische atleten onder neutrale vlag (2)

23 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MONTE CARLO (ANP/Belga) - Russische atleten die voldoen aan de nieuwe voorwaarden van de internationale atletiekfederatie (IAAF) op dopinggebied, kunnen onder de neutrale vlag deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat maakte de IAAF donderdag bekend, inclusief de nieuwe richtlijnen voor de Russische atletiek.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet dinsdag na een bestuursvergadering in Lausanne nog weten dat de betreffende atleten onder de Russische vlag kunnen aantreden bij de Olympische Spelen van Rio 2016. De IAAF kiest echter voor een neutrale presentatie, ook bij het EK in Amsterdam (6-10 juli).

De IAAF besloot vorige week, met steun van het IOC, om de schorsing van de Russische atletiek te handhaven wegens de aanhoudende dopingproblematiek. Deelname aan wedstrijden door Russische atleten is echter wel weer mogelijk. Ze moeten onder meer kunnen aantonen dat ze schoon zijn en dat ze op geen enkele manier aan doping gelinkt kunnen worden.

,,We hebben ongelooflijk hard gewerkt om tot dit resultaat te komen", verzekerde Sebastian Coe, de voorzitter van het IAAF. ,,Het Europees kampioenschap begint snel en we weten dat er Russische atleten zijn die stappen willen ondernemen om opnieuw deel te nemen aan wedstrijden. Het was belangrijk dat de voorwaarden voor hun deelname duidelijk geformuleerd werden."

Eerder op donderdag werd bekend dat Russische atleten volgende week gezamenlijk naar het internationaal sporttribunaal CAS stappen. Zij willen in één beroepszaak afdwingen dat ze toch naar de Olympische Spelen mogen, ongeacht de nieuwe voorwaarden van de IAAF.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016