'Schone atleten onder Russische vlag in Rio' (3)

21 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LAUSANNE (ANP) - Russische atleten mogen alleen aan de Olympische Spelen in Rio meedoen als zij kunnen aantonen dat ze nooit doping hebben gebruikt en door de internationale atletiekfederatie IAAF zijn aangemerkt als een schone atleet. In dat geval mag die atleet onder de Russische vlag meedoen aan de Spelen.

Dat zei voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité dinsdag op een bijeenkomst in Lausanne, waar hij overigens herhaalde dat het IOC het besluit van de IAAF respecteert en steunt.

De IAAF handhaafde vrijdag de schorsing van atletiekgrootmacht Rusland, die sinds november 2015 van kracht is wegens een omvangrijk dopingschandaal. Russische atleten mogen daardoor niet meedoen aan de Spelen in Rio en evenmin aan de EK in Amsterdam.

,,We respecteren het besluit van de IAAF, maar atleten die met succes in beroep gaan tegen deze schorsing, mogen meedoen in Rio'', aldus Bach. Het IOC stelde wel als voorwaarde dat atleten zich buiten het bewezen onbetrouwbare Russische systeem moeten laten testen om aan te tonen dat ze dopingvrij zijn. Erkend 'schone' Russen mogen van het IOC gewoon meedoen onder de Russische vlag en niet, zoals de IAAF wilde, onder een neutrale vlag.

Het Russische olympisch comité kondigde dinsdag aan dat Russische atleten die nooit zijn betrapt op doping bij het internationale hof van sportarbitrage CAS hun schorsing van de Spelen in Rio gaan aanvechten.

,,Het weren van onschuldige atleten van de Olympische Spelen is in strijd met de waarden van de olympische beweging. Zij hebben de dopingregels nooit overtreden en hun schorsing is juridisch niet te verdedigen'', aldus Alexander Zjoekov.

Voor atleten uit Kenia geldt hetzelfde als voor Russische atleten, zei voorzitter Bach van het IOC. Ook atleten uit het Afrikaanse land moeten aantonen dat ze dopingvrij zijn en door de IAAF 'schoon' verklaard. De atletiekbond van Kenia is weliswaar niet geschorst, maar het IOC is ontevreden over de antidopinginstanties in Kenia en twijfelt over de onschuld van veel atleten, zei Bach.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016