'Schone' Russische atleten in beroep bij CAS (2)

21 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Russische atleten die nooit zijn betrapt op doping, stappen naar het hof van sportarbitrage CAS om hun schorsing voor de Olympische Spelen in Rio ongedaan te krijgen. Dat heeft het hoofd van het Russische olympisch comité dinsdag aangekondigd.

Het comité steunt al deze atleten en zal zelf ook de zware straf van de internationale atletiekunie IAAF aanvechten. ,,Het weren van onschuldige atleten van de Olympische Spelen is in strijd met de waarden van de olympische beweging. Zij hebben de dopingregels nooit overtreden en hun schorsing is juridisch niet te verdedigen'', aldus Alexander Zjoekov.

De IAAF handhaafde vrijdag de schorsing van atletiekgrootmacht Rusland, die sinds november 2015 van kracht is wegens een omvangrijk dopingschandaal. Russische atleten mogen daardoor niet meedoen aan de Spelen in Rio en evenmin aan de EK in Amsterdam.

Een woordvoerder van het Russisch olympisch comité zei op een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne dat het besluit om ook schone Russische atleten te weren van Rio ,,extreem oneerlijk en vernederend'' is. ,,Is het eerlijk dat Jelena Isinbajeva en Sergej Sjoebenkov, die nooit zijn betrapt, niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen, terwijl Amerikaanse atleten als Tyson Gay en Justin Gatlin, die zijn geschorst wegens doping, wel mogen meedoen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016