IAAF wijst 67 aanvragen voor Rio af (3)

10 juli 2016

N i e u w bericht, vervangt: Ook Russin Klisjina mag naar Rio 2016

MONTE CARLO (ANP) - Een speciale beoordelingscommissie van de internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft 67 aanvragen van Russische atleten voor dispensatie afgewezen. Alleen verspringster Daria Klisjina heeft toestemming gekregen om onder neutrale vlag deel te nemen aan internationale wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen komende maand in Rio de Janeiro. Dat heeft de Russische atletiekfederatie (ARAF) bekendgemaakt.

Volgens de ARAF heeft het herzieningscollege van de IAAF, waartoe ook de Nederlandse oud-meerkampster Sylvia Barlag behoort, geoordeeld dat 67 anderen niet aan de voorwaarden voldoen om te ontkomen aan de algehele schorsing van de Russische atletiek vanwege de ingewortelde dopingcultuur. De ARAF had het dispensatieverzoek van een groep van 68 atleten bij de IAAF goedgekeurd. Volgens de internationale atletiekfederatie zijn in totaal 136 aanvragen van Russische atleten binnengekomen voor vrijgave. Vrijwel al deze verzoeken zijn inmiddels door de IAAF-commissie afgehandeld, zonder verdere goedkeuring.

Om voor de uitzonderingsmaatregel in aanmerking te komen, moesten de Russische atleten onder meer kunnen aantonen dat ze nooit tot het Russische dopingsysteem hebben behoord en dat ze de afgelopen jaren geregeld zijn getest in andere landen met een erkend antidopingbeleid.

Joelia Stepanova, die eind vorig jaar het omvangrijke dopingschandaal in haar land onthulde, kreeg begin deze maand als eerste atlete uit Rusland groen licht van de IAAF. Daardoor kon ze al afgelopen woensdag tijdens de Europese kampioenschappen in Amsterdam in actie komen op de 800 meter. Ze staakte de strijd vroegtijdig. De momenteel geblesseerde Stepanova wacht nog op toestemming van het IOC voor deelname aan Rio 2016.

Het sporttribunaal CAS buigt zich nog deze maand over het beroep dat de ARAF heeft aangetekend namens de Russische atleten die claimen dat ze hun sport dopingvrij beoefenen en daarom bij Rio 2016 aan de start willen verschijnen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016