Contador stapt af in Tour de France (3)

10 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie in tweede alinea

ANDORRA ARCALIS (ANP) - Alberto Contador heeft zondag in de negende etappe de Ronde van Frankrijk verlaten. De Spaanse kopman van Tinkoff was vroeg in de zware bergrit nog even in de aanval, maar ondervond nog te veel last van twee valpartijen in de eerste dagen van de Tour.

Contador had de afgelopen week al meer dan 3 minuten verloren op de huidige klassementsleider Chris Froome en stond twintigste in het algemeen klassement. Hij was ook ziek, meldde zijn ploegleider Sean Yates aan France Television. ,,Alberto was vanochtend met een beetje koorts opgestaan. Ook in het begin van de wedstrijd liet hij ons weten dat het nog steeds niet beter ging en hij zich niet al te best voelde. We hebben hem aangeraden om het kalm aan te doen in de etappe'', vertelde Yates.

Vooraf was Contador, tweevoudig Tourwinnaar, getipt als een van de drie favorieten naast Froome en de Colombiaan Nairo Quintana. Vorig jaar startte hij in Utrecht met een gewonnen Giro d'Italia in de benen en werd de Tour geen doorslaand succes. Contador werd vijfde, een jaar nadat hij in 2014 had moeten opgeven na een val. Behalve in 2007 en 2009 won de Spanjaard ook de Tour van 2010 maar die zege werd hem later ontnomen wegens doping. Bij Contador was een minieme hoeveelheid clenbuterol in het lichaam aangetroffen. De renner hield altijd vol dat besmet voedsel daaraan ten grondslag lag en dat er geen sprake was van doping.

Contador ging op de eerste dag van de Tour hard onderuit, een val waaraan hij een gehavende schouder overhield. Een dag later lag hij weer op het asfalt en verloor hij 48 seconden op de concurrenten voor het klassement. Daarna volgde in het Centraal-Massief nog eens een verlies van 33 tellen. Nadat hij zaterdag in de door Froome gewonnen achtste etappe opnieuw tijd had moeten prijsgeven, verklaarde Contador al het leiderschap in de ploeg te gaan delen met de Tsjech Roman Kreuziger. Die vervolgt de Tour nu als enige kopman van Tinkoff.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016