'Magiërs verwisselden urine'

19 juli 2016

TORONTO (ANP) - Het dopingrapport van de Canadese jurist Richard McLaren geeft schokkende inkijkjes in de manier waarop positieve dopingstalen in Rusland werden vernietigd of gemanipuleerd. Een voorval in december 2014 is daar een goed voorbeeld van. Voormalig hoofd van het dopinglaboratorium Grigori Rodsjenkov, nu de kroongetuige in het onderzoek, vernietigde toen 1417 dopingmonsters en bewaarde er slechts 37.

Lichte angst nam bezit van hem toen het mondiale antidopingbureau WADA een bezoek aan het dopinglab in Moskou aankondigde. Rodsjenkov ging te rade bij Joeri Nagornich, de staatssecretaris van sport die de regie voerde over het wegmoffelen van de positieve testen. Nagornich besloot de 'magiërs' in te schakelen. Het hield in dat medewerkers van de geheime dienst de 37 bewaarde en verzegelde urinemonsters openbraken en voorzagen van schone urine. Omdat er haast bij was, werd in sommige flesje de urine van andere sporters gegoten.

Het WADA nam deze 37 stalen destijds mee naar het dopinglab van Lausanne. McLaren heeft een aantal van deze stalen laten onderzoeken in een forensisch lab in Londen, met als uitkomst dat er inderdaad geknoeid was met de flesjes.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016