Onderzoek naar alle Russen van Sotsji 2014 (2)

19 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Alle Russische atleten die hebben meegedaan aan de Olympische Winterspelen in Sotsji worden opnieuw onderzocht op dopinggebruik. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dinsdag besloten alle bloed- en urinestalen die zijn afgenomen opnieuw te analyseren, ook met forensische experts. Een speciaal daarvoor opgezette disciplinaire commissie onder leiding van de Zwitserse oud-toproeier Denis Oswald gaat een onderzoek instellen naar alle Russische atleten, hun coaches, begeleiders en officials die actief waren bij Sotsji 2014.

Uit het onderzoeksrapport dat de Canadese jurist Richard McLaren maakte in opdracht van het mondiale antidopingbureau WADA bleek dat het Russische ministerie van Sport vanaf de Olympische Spelen van 2010 een heel dopingsysteem aanstuurde, dat bijna alle sporten behelsde. Voor 'Sotsji' werd een nieuwe methode ontwikkeld. Het dopinglab in Sotsji werkte met een 'schaduwlab' pal naast het echte lab. De besmette urinebuisjes verdwenen via een gat in de muur, buiten het zicht van de internationale controleurs. De inhoud werd door leden van de geheime dienst vervangen door eerder opgespaarde schone urine van de sporter.

De vraag is wel in hoeverre de stalen van toen nu nog onderzocht kunnen worden. De commissie onder leiding van Oswald gaat proberen om bijna 2,5 jaar na die Winterspelen alle feiten boven tafel te krijgen. Rusland eindigde in Sotsji bovenaan het medailleklassement met in totaal 33 plakken (dertien goud, elf zilver, negen brons). De kans is groot dat heel wat van die medailles zijn gewonnen door dopingzondaars.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016