IOC wacht met besluit over schorsing Rusland

19 juli 2016

O v e r z i c h t

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schuift een beslissing over een mogelijk collectieve schorsing van Russische sporters voor de Olympische Spelen voor zich uit. Het IOC-bestuur wil eerst de juridische mogelijkheden onderzoeken en wacht daarnaast op het oordeel van het internationaal sporttribunaal CAS. Die doet donderdag uitspraak in de beroepszaak die atleten uit Rusland hebben aangespannen tegen hun schorsing voor Rio 2016.

Het IOC belegde dinsdag telefonisch spoedberaad, een dag nadat het mondiale antidopingbureau WADA een schokkend rapport had geopenbaard. Daarin kwam naar voren dat de Russische staat jarenlang een systeem van dopingfraude aanstuurde en controleerde.

WADA vindt dat alle Russische sporters geweerd moeten worden van de Olympische Spelen in Rio. Het IOC wil die ingrijpende beslissing voorlopig echter nog niet nemen. Het IOC stelde wel alvast een tuchtcommissie in, die de overheidsmedewerkers zal vervolgen die in het dopingrapport zijn genoemd. Ook komt er een commissie die onderzoek doet naar alle Russische sporters, hun coaches en begeleiders en officials die actief waren bij Sotsji 2014. De bloed- en urinestalen die toen zijn afgenomen worden opnieuw geanalyseerd.

Rusland hoeft voorlopig niet meer op grote sportevenementen te rekenen. Het IOC stelde voor om alternatieve locaties te zoeken voor internationale wintersportevenementen die de komende tijd in het land plaatsvinden.

Rusland kondigde aan het geruchtmakende dopingrapport tegen het licht te gaan houden. ,,Het is heel verrassend dat WADA zulke conclusies trekt over een land na slechts 57 dagen onderzoek'', zei sportminister Vitali Moetko, die voorlopig zelf mag blijven zitten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016