IOC: nog geen besluit over schorsing Rusland (3)

19 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité heeft dinsdag nog geen besluit genomen over een collectieve schorsing van Russische atleten voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Het wil daarvoor eerst de juridische mogelijkheden onderzoeken.

Het IOC wacht ook met een besluit totdat duidelijk is wat het internationaal sporttribunaal CAS beslist over de 68 Russische atleten die beroep hebben aangetekend tegen hun schorsing voor Rio. Het CAS doet donderdag uitspraak. Deze atleten zijn eerder dit jaar geschorst door de internationale atletiekfederatie IAAF na een vorig onthullend onderzoek naar doping.

Het IOC belegde een telefonisch spoedberaad met het dagelijks bestuur, een dag nadat het mondiale antidopingbureau WADA een schokkend rapport openbaarde. Daarin kwam naar voren dat de Russische staat een systeem van dopingfraude aanstuurde en controleerde met hulp van de geheime dienst, het nationale antidopingbureau en het centrale dopinglaboratorium in Moskou. Russische sporters konden ongehinderd verboden middelen gebruiken, omdat de staat ervoor zorgde dat positieve dopingtesten verdwenen.

WADA deed de duidelijke aanbeveling alle Russische sporters te weren van de Spelen in Rio, maar het IOC wacht vooralsnog met dat rigoureuze besluit.

Het IOC stelt wel alvast een speciale tuchtcommissie in, die de Russische overheidsmedewerkers zal vervolgen die in het bewuste dopingrapport van de Canadese jurist Richard McLaren worden genoemd. Daartoe behoort in ieder geval Joeri Nagornich, de staatssecretaris van Sport. Hij wordt neergezet als de spil in het systeem, die bepaalde welk sporter moest worden beschermd en welke niet. Nagornich is geschorst door het Kremlin. Zijn baas Vitali Moetko mocht aanblijven.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016