Sjoboechova moet prijzengeld terugbetalen

19 juli 2016

LONDEN (ANP) - De Russische marathonloopster Lilia Sjoboechova moet het prijzengeld teruggeven dat ze verdiende in de edities van de marathon van Londen van 2010 en 2011. Het Britse hooggerechtshof heeft dat dinsdag bepaald. Het gaat om een bedrag van 378.000 pond, omgerekend 450.000 euro.

De Russin, die drie keer de marathon van Chicago won, zegevierde in 2010 in Londen en het jaar daarop als tweede finishte in de Engelse hoofdstad, werd in 2013 voor drie jaar en twee maanden geschorst vanwege abnormale bloedwaarden. Al haar resultaten vanaf oktober 2009 werden geschrapt.

Het mondiale antidopingbureau WADA verlaagde in 2015 de dopingschorsing met zeven maanden omdat ze goed had meegewerkt aan het dopingonderzoek, maar de organisatie van Londen wil meer. ,,Bedriegers mogen hun onverdiende prijzengeld onder geen beding houden'', zei Nick Bitel, directeur van de marathon van Londen.

Met de uitspraak van de Londense rechter heeft de marathon zijn geld nog niet terug. ,,We moeten nu proberen deze uitspraak zien te bekrachtigen in Rusland. Dat wordt een lang en moeizaam proces.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016