Voorlopig geen sportevenementen in Rusland (2)

19 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil voorlopig geen enkel sportevenement of vergadering in Rusland houden. Het IOC stelt ook voor om alternatieve locaties te zoeken voor grote internationale wintersportevenementen zoals WK's en wereldbekerwedstrijden die de komende tijd in Rusland plaatsvinden. Dat is een van de conclusies na het telefonische spoedberaad dat het bestuur dinsdag hield, naar aanleiding van het onderzoeksrapport van de Canadese jurist Richard McLaren.

De Canadees, die in opdracht van het mondiale antidopingbureau WADA onderzoek deed, concludeerde dat de Russische staat jarenlang een systeem van dopingfraude aanstuurde en controleerde. Russische sporters konden ongehinderd verboden middelen gebruiken, omdat de staat ervoor zorgde dat positieve dopingtesten verdwenen. Voor de Winterspelen van 2014 in Sotsji werd een ingenieus systeem bedacht, waarmee 'besmette' urine werd omgewisseld voor eerder op gespaarde 'schone' urine van Russische sporters. Tientallen atleten uit het gastland konden zo onbestraft verboden middelen gebruiken.

Omdat de details over manipulatie zo talrijk zijn, heeft het IOC alle olympische wintersportfederaties verzocht om Rusland voorlopig te mijden voor grote toernooien. Het gaat om een tijdelijke maatregel, die in december opnieuw wordt bekeken. Voor de schaatsers staat in maart de wereldbekerfinale in de Russische stad Tsjeljabinsk op het programma.

Het IOC vindt dat de Europese Spelen van 2019 niet in Rusland gehouden kunnen worden. Nederland gaf de organisatie vorig jaar terug, Rusland was de voornaamste kandidaat om het evenement over te nemen. Over het WK voetbal van 2018 in Rusland wordt niet gesproken door het IOC.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016