Russen laten WADA-rapport onderzoeken (2)

19 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - Het Russische ministerie van Sport heeft een speciale commissie de opdracht gegeven om het geruchtmakende dopingrapport van Richard McLaren tegen het licht te houden. McLaren concludeerde in zijn onderzoek, verricht in opdracht van het mondiale antidopingbureau WADA, dat jarenlang sprake was van een door de staat aangestuurd dopingsysteem in Rusland. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dreigt daarom alle Russische sporters te weren van de Spelen in Rio de Janeiro.

,,We hebben een speciale commissie opgericht die dit rapport gaat onderzoeken'', zei sportminister Vitali Moetko dinsdag tegen persbureau Tass. ,,Deze commissie heeft het recht om bij alle mogelijke betrokken partijen informatie op te vragen.''

Moetko zet openlijk zijn vraagtekens bij het onderzoek van McLaren. ,,Het is heel verrassend dat het WADA zulke conclusies trekt over een land na slechts 57 dagen onderzoek.'' Het schokkende rapport heeft geen gevolgen voor Moetko, die in functie mag blijven. Zijn plaatsvervanger, staatssecretaris Joeri Nagornich, is wel geschorst. Hij wordt in het rapport nadrukkelijk genoemd als de sleutelfiguur in de fraude. Nagornich bepaalde van welke sporters de positieve dopingtesten moesten worden verdoezeld.

Moetko, tevens voorzitter van het organisatiecomité voor het WK voetbal 2018, overweegt de Spelen in Rio zelf te mijden. ,,Het belangrijkste voor mij is dat onze sporters naar Rio gaan'', zei de minister, die volgens kroongetuige Grigori Rodsjenkov zeer waarschijnlijk moet hebben geweten van de dopingfraude. Toch is Moetko niet als dader aangemerkt in het rapport van McLaren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016