IOC laat Russen onder voorwaarden toe tot Rio (3)

24 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LAUSANNE (ANP) - De Russische sporters mogen komende maand toch meedoen aan de Olympische Spelen. Wel moeten ze voldoen aan strikte voorwaarden, zei voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zondag via een teleconferentie vanuit Lausanne.

Het besluit om Russische sporters wel of niet te laten meedoen aan de verscheidene onderdelen in Rio, laat het IOC over aan de internationale sportfederaties. Russische sporters die in het verleden zijn bestraft voor doping, mogen niet meedoen aan Rio. Degenen bij wie dat niet het geval is, moeten uitgebreide testen ondergaan. Russische sporters moeten voor en tijdens de Spelen ook steeds beschikbaar zijn voor eventuele dopingtests en ook moeten ze in de laatste zes maanden een keer buiten Rusland zijn getest.

Als een sportfederatie besluit een sporter toegang tot de Spelen te geven, dan zal die sporter door het CAS nog tegen het licht worden gehouden. ,,We respecteren de regels van de wet en het recht van alle schone sporters wereldwijd'', aldus Bach.

Het mondiale antidopingbureau WADA drong maandag aan op een algehele schorsing van Rusland, nadat de Canadese onderzoeker Richard McLaren had geconcludeerd dat in het land jarenlang sprake was van een door de staat aangestuurd dopingsysteem dat tal van sporten omvatte.

Het IOC vindt dat niet alle Russische sporters gestraft kunnen worden. Namen van sporters en officials die voorkomen in het rapport van WADA, mogen sowieso niet naar Rio toe, aldus het IOC zondag.

Voor de Russische atleten verandert niets. Sporttribunaal CAS wees donderdag het beroep dat zij hadden aangespannen tegen hun schorsing af. De Russische atletiekploeg had anders bestaan uit 68 leden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016