WADA baalt van IOC (2)

25 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MONTREAL (ANP) - Het mondiale antidopingagentschap WADA baalt van het Internationaal Olympisch Comité. Het IOC besloot zondag het advies van WADA in de wind te slaan en geen collectieve schorsing op te leggen aan Rusland voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In plaats daarvan schoof het IOC de heikele kwestie door naar de internationale federaties, die per Russische sporter moeten bekijken of die naar Rio mag.

,,WADA is teleurgesteld dat het IOC geen gehoor heeft gegeven aan de aanbevelingen van het bestuur, die gebaseerd waren op de uitkomsten van het onderzoek van Richard McLaren'', zei voorzitter Craig Reedie van het mondiale agentschap, uren nadat het IOC zijn opzienbarende besluit had genomen. ,,Het rapport van McLaren toont een door de staat aangestuurd dopingprogramma in Rusland aan, dat de principes van schone sport nadrukkelijk ondermijnt.''

WADA kan niet anders dan zich neerleggen bij de beslissing van het IOC, zij het met tegenzin. ,,We respecteren volledig de autonomie die het IOC heeft om beslissingen te maken op basis van het olympisch manifest. Toch zullen deze aanpak en de criteria die zijn gesteld onvermijdelijk leiden tot een gebrek aan harmonisatie, mogelijke conflicten en minder bescherming voor schone sporters'', aldus algemeen directeur Olivier Niggli van WADA.

Het antidopingagentschap snapt ook niets van de beslissing van het IOC om klokkenluidster Joelia Stepanova van de Spelen te weren. ,,We zijn zeer bezorgd om het signaal dat dit voor de toekomst geeft aan andere klokkenluiders'', aldus Niggli.

WADA gaf de Canadese jurist McLaren zondag opdracht om zijn onderzoek af te maken naar het staatsgestuurde dopingsysteem in Rusland, waarvan hij afgelopen maandag na 57 dagen de voorlopige, schokkende conclusies presenteerde.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016