Klokkenluidster Stepanova mag niet naar Rio (2)

24 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - De Russische klokkenluidster Joelia Stepanova mag niet meedoen aan de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot haar zondag, net als andere Russische sporters met een dopingverleden, uit te sluiten van deelname aan Rio 2016. Stepanova werd samen met haar man wel uitgenodigd om als gast van het IOC naar Brazilië te komen om de wedstrijden vanaf de tribunes te bekijken.

Als klokkenluidster bracht de nu dertigjarige Russin twee jaar geleden de grootschalige dopingaffaire in haar land aan het licht. Stepanova, die in 2013 voor twee jaar werd geschorst omdat ze zelf verboden middelen had gebruikt, was de kroongetuige in een onthullende documentaire van de ARD. Het leidde tot een schorsing van alle Russische atleten.

De atletiekfederatie IAAF verleende Stepanova eerder dit jaar wel gratie om mee te doen aan de EK in Amsterdam, vanwege haar bijdrage in de strijd tegen doping. Een succes werd dat overigens niet. Ze stapte al tijdens de series van de 800 meter geblesseerd uit.

Stepanova hoopte onder neutrale vlag mee te mogen doen aan de Spelen. Een speciale herzieningscommissie van de IAAF gaf verspringster Daria Klisjina daar al toestemming voor en ook Stepanova leek in aanmerking te komen voor gratie. Net als de andere Russen die zijn betrapt, mag ze van het IOC echter niet naar Rio.

,,Hoewel de bekentenissen van mevrouw Stepanova hebben bijgedragen aan de bescherming van 'schone' atleten en de integriteit van de sport, heeft ze zich ook schuldig gemaakt aan dopingpraktijken'', schrijft het IOC-bestuur. ,,En dat past niet binnen de ethische eisen om mee te doen aan de Spelen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016