Russische tennissers mogen naar Rio (2)

24 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie en ITF heeft aantal aangepast van zeven naar acht

LONDEN (ANP) - Als eerste internationale sportfederatie heeft de tennisbond ITF laten weten dat de Russen 'gewoon' naar de Olympische Spelen in Rio mogen. Twee uur nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) had bekendgemaakt dat de bonden zelf moeten beslissen of een Russische sporter wel of niet naar Rio mag, kwam de ITF al met groen licht. De acht Russische tennissers en tennissters die waren geselecteerd voor de Spelen mogen allemaal afreizen naar de Braziliaanse stad.

Volgens de ITF zijn de acht, die de hele wereld over reizen, onderdeel van een intensief antidopingprogramma buiten Rusland. Bij elkaar zijn de Russen sinds 2014 meer dan tweehonderd keer getest op doping, waarvan het grootste deel (60 procent) buiten de wedstrijden om. De 111 urinestalen en 94 bloedstalen leverden geen enkele positieve uitslag op.

Als de namen van de betreffende tennissers ook niet voorkomen in het onderzoeksrapport van het mondiale antidopingagentschap WADA naar het staatsgestuurde dopingsysteem in Rusland, mogen ze van de ITF naar Rio. Het gaat om Andrei Koeznetsov, Evgeni Donskoi, Teimoeraz Gabasjvili, Svetlana Koeznetsova, Anastasia Pavlioetsjenkova, Darija Kasatkina, Ekaterina Makarova en Elena Vesnina, die alleen in het dubbel uitkomt.

Maria Sjarapova gaat niet naar de Spelen. De voormalige nummer één van de wereld is voor twee jaar geschorst, nadat ze was betrapt op het verboden middel meldonium.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016