Russische handbalsters naar Rio (2)

30 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

RIO DE JANEIRO (ANP) - De Nederlandse handbalsters spelen op 14 augustus gewoon tegen Rusland in de groepsfase van het olympisch toernooi. De Internationale Handbalfederatie IHF heeft de Russinnen toestemming gegeven af te reizen naar Rio de Janeiro.

Volgens het IHF zijn alle Russische speelsters de afgelopen week onderworpen aan een uitgebreide dopingcontrole buiten Rusland en wezen de resultaten uit dat de handbalsters 'schoon' zijn. De Nederlandse olympische ploeg van bondscoach Henk Groener speelde eerder deze maand nog op het vierlandentoernooi in Eindhoven tegen Rusland en won met 25-23.

Het IOC besloot kortgeleden, ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem, geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen. De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem.

De meeste van de 24 betrokken federaties hebben inmiddels een beslissing genomen. Alleen de mondiale bonden van golf, boksen en taekwondo hebben nog niet laten weten of en zo ja, hoeveel Russen zij toelaten op de Spelen. De internationale turnfederatie FIG moet ook nog officieel een besluit kenbaar maken, hoewel eerder doorsijpelde dat alle Russische turners kunnen meedoen.

Al met al blijft er nog een flinke groep Russische sporters over voor Rio. Van de 387 sporters die zich hadden gekwalificeerd, zijn er vooralsnog 120 niet welkom. De atleten, gewichtheffers en roeiers zijn het hardst getroffen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016