Samaranch junior vicepresident IOC

4 augustus 2016

RIO DE JANEIRO (ANP) - De Spanjaard Juan Antonio Samaranch jr. is donderdag gekozen tot vicepresident van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Ook de Turk Ugur Erdener kreeg de benodigde stemmen om tot plaatsvervanger van Thomas Bach te worden gekozen. Beiden zitten in de speciale driekoppige jury die uiteindelijk beslist welke Russische sporters aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mogen deelnemen.

Het IOC besloot onlangs geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen, ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem. De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem. Het IOC heeft echter met de jury het laatste woord.

Samaranch is zoon van de gewezen IOC-president Juan Antonio Samaranch die tussen 1980 en 2001 de scepter zwaaide over de organisatie. Samaranch junior trad aan in het jaar dat zijn vader stopte. Erdener kwam in 2008 bij het IOC.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016