Braziliaanse sporters wekenlang niet getest (2)

5 augustus 2016

N i e u w bericht, meer informatie

RIO DE JANEIRO (ANP) - Braziliaanse sporters zijn in de maand juli gedurende meer dan drie weken niet getest op doping. Dat heeft het ministerie van Sport van het gastland van de Olympische Spelen toegegeven, schrijft de Britse krant The Times vrijdag. Het ministerie spreekt met klem tegen dat het een politieke beslissing zou zijn geweest om de Spelen niet verder in diskrediet te brengen.

De tests zijn niet afgenomen als gevolg van de schorsing door het wereldantidopingbureau WADA van een laboratorium in Rio waar monsters worden geanalyseerd, aldus het Braziliaanse departement voor sportzaken. Het WADA heeft om opheldering gevraagd en noemt de stopzetting onacceptabel.

,,We hebben een brief naar de minister van Sport en de directeur van de nationale antidopingorganisatie gestuurd om onze zorgen kenbaar te maken en met de vraag waarom het testen was gestopt in Brazilië'', aldus onderdirecteur Rob Koehler van het WADA tegen The Times. ,,Het antwoord was onbevredigend ... de uitleg dat het kwam door een wisseling van de wacht binnen het ministerie en het antidopingbureau was voor ons niet acceptabel.''

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro worden geplaagd door dopingschandalen in de sport. Als gevolg van een door de Russische staat opgezet dopingsysteem dreigde dat land volledig uitgesloten te worden van de Spelen maar het IOC besliste anders. Alleen atleten en gewichtheffers zijn uitgesloten. In totaal 271 andere Russische sporters mogen wel gewoon meedoen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016