IAAF stemt in met grondige hervorming (2)

3 december 2016

MONTE CARLO (ANP) - De internationale atletiekfederatie IAAF heeft zaterdag op een congres in Monte Carlo grondige hervormingsvoorstellen aangenomen. Van de 192 aanwezige afgevaardigden stemden 182 in met de plannen die onder meer corruptie en machtsmisbruik moeten tegengaan. ,,Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis van onze sport'', zei voorzitter Sebastian Coe.

De IAAF raakte in een diepe crisis door het schandaal rond de vorige voorzitter Lamine Diack. De Senegalees nam veel geld aan om positieve dopinggevallen te verduisteren en verzamelde een groepje handlangers om zich heen in de top van de organisatie. Justitie in Frankrijk is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Diack, die miljoenen euro's incasseerde met zijn machtsmisbruik.

De federatie kwam nog meer in het nauw door het omvangrijke dopingschandaal in Rusland, dat deze zomer leidde tot een schorsing van alle atleten voor de Olympische Spelen van Rio. De Russische atletiekbond is nog steeds geschorst. Volgens de IAAF maken de Russen wel progressie in hun antidopingbeleid, maar er blijven twijfels over de onafhankelijkheid van de dopingcontroles.

De strijd tegen doping heeft bij de IAAF prioriteit. Een onafhankelijke integriteitseenheid krijgt voortaan de taak de overtreders van de antidopingregels sneller aan te pakken. De eenheid krijgt een eigen bestuur en een eigen kantoor buiten de IAAF. Atleten krijgen in de nieuwe structuur van de IAAF een grotere stem en de macht wordt beter verdeeld. ,,Geen enkele persoon in de federatie kan ongecontroleerde macht hebben. We moeten de zaken veel transparanter maken om het vertrouwen in de atletiek te herstellen'', aldus Coe.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016