IOC blijft Rusland boycotten (2)

7 december 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Het uitvoerend comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) blijft Rusland voorlopig boycotten als het gaat om de toewijzing van grote sportevenementen. Dat is woensdag besloten na een vergadering in Lausanne.

De boycot gold aanvankelijk tot het einde van dit jaar maar is nu tot nader order verlengd. Russische sporters liggen onder vuur sinds eerder dit jaar werd aangetoond dat de staat het gebruik van verboden middelen stimuleerde.

Rusland heeft beterschap beloofd maar het IOC vindt het nog te vroeg om grote kampioenschappen aan het land toe te wijzen. Dat besluit valt twee dagen voordat deel twee van het rapport over door de Russische staat ondersteunde dopingpraktijken verschijnt. De Canadese onderzoeker Richard McLaren zal vrijdag in Londen zijn bevindingen presenteren en toelichten.

Het eerste deel van zijn spraakmakende rapport leidde tot de aanbeveling Russische sporters te weren van de Olympische Spelen in Rio. Dat gebeurde deels omdat het Internationaal Olympisch Comité de afzonderlijke sportbonden liet oordelen. Op de Paralympische Spelen waren alle Russen niet welkom.

Het langverwachte rapport bevat vermoedelijk meer details over een groots opgezet en door de staat aangestuurd dopingsysteem dat tal van sporten omvatte en bij de Winterspelen in Sotsji tot frauduleuze praktijken had geleid.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016